Tervetuloa seuraamaan blogia, joka esittelee pääosin kaupunkimaisia kohteita nähtävyyksineen Euroopassa ja myös kotoisassa Suomessa.
Olemme harrastaneet ulkomaan matkailua 80-luvun lopulta alkaen. Pääosa matkoista on suuntautunut Välimeren maihin, viime vuosina suurimmalta osin Espanjaan. Tykkäämme kuljeskella sellaisilla reiteillä, joissa on miellyttävää tai mielenkiintoista nähtävää.
Aulanko - puistometsän monet ihmeet
Hae linkki
Facebook
X
Pinterest
Sähköposti
Muut sovellukset
Aulangon puistometsä sisältää monenlaista nähtävää. Englantilaiseen tyyliin luotu puisto on rakennettu vuosina 1883-1938. Alue sijaitsee kolmisen kilometriä Hämeenlinnan keskustasta pohjoiseen.
Aulangontien varressa lähellä kylpylä-hotellia on vuonna 1887 valmistunut Graniittilinna. Se kuten muutkin puiston rakennelmat on rakennuttanut asetehtailija Hugo Strandertskjöld. Edempänä idässä on kaksi soiden paikoille lapioin kaivettua tekolampea. Joutsenlammen ympäri kiertää kilometrin mittainen polku, jonka varrella on erilaisia puita ja pensaita.
Aulangonvuoren huipulla kohoaa 33-metrinen graniittinen näkötorni. Se on valmistunut vuonna 1907. Maksuton torni on auki toukokuun alkupuolelta lokakuun loppuun klo 8-20. Tornin huipulle voi kavuta rappuja pitkin ihastelemaan järvenselkien pilkkomaa metsäistä kansallismaisemaa.
Tornin alapuolella olevan näköalaterassin viereltä laskeutuvat kiviportaat jyhkeän kallion laitaa alas Karhuluolalle. Luolan suulla on Robert Stigellin veistos karhuperheestä vuodelta 1905.
Karhunluolalta alkuun pohjoiseen ja sittemmin länteen vetävältä metsäpolulta voi poiketa Tuijametsään. Kanadan- ja jättilaistuijien siimeksessä on omanlaisensa tunnelma, jota voi pysähtyä fiilistelemään levähdyspaikalle, jonne pitkospuut kulkijan johdattavat.
Puistoon aikoinaan rakennetuista monista paviljongeista ovat jäljellä enää Ruusulaakson paviljonki ja Onnentemppeli. Onnentemppelin lähellä puiston luoteisnurkasta saattaa löytää vielä Salaisen puutarhan. Kyse on paikalla aikaisemmin olleen mökin puutarhasta, jossa on säilynyt vanhoja kukka- ja pensaslajeja.
Muita Urbaanipatikoijien julkaisemia luontoaiheisia blogiartikkeleita:
Fuengirola sijaitsee Välimeren rannalla noin 30 kilometriä Malagasta lounaaseen. Sen vajaasta 80 000 asukkaasta neljäsosa on muita kuin espanjalaisia. Kaupungin symboli on sen länsilaidalla, Fuengirola-joen suulla nouseva Sohailin linna (Castillo de Sohail). Se sijaitsee kukkulalla, joten sen muureilta on avarat näkymät kaupunkiin ja hiekkarannalle. Sisäänpääsy tuhatvuotisen historian omaavaan linnaan on ilmainen. El Boquetillon alueella , kauppahallin ja Elolan stadionin välisten kortteleiden seinillä loistavat värikkäät muraalit. Niitä ovat maalanneet Espanjan nimekkäimmät graffititaiteilijat, mm. Lalone ja Nesui. Alue on vajaan kilometrin verran linja- ja rautatieasemalta länteen. Avenida de Mijas -kadulta kannattaa poiketa saman suuntaiselle sivukadulle, josta löytyy myös maalauksia. Kaupungin kahdeksan kilometrin mittaista hiekkarantaa seurailee rantakatu, Paseo Maritimo . Jalan päällä viihtyvälle riittää siinä kulkemista. Paseo Maritimon pohjoispäästä, Calle Ro...
Mijas Pueblo on yksi Andalucian valkoisista kylistä. Se sijaitsee Fuengirolan pohjoispuolella yli 400 metriä merenpinnan yläpuolella Sierra de Mijas -vuoren rinteellä. Plaza Virgen de la Peña on avara pääaukio, jota vastapäätä ovat kaupungintalo ja turisti-info. Pääaukion takaa löytyvät Mijas Pueblon kodikkaat aukiot ja kapoisat kujat. Ne tarjoavat kulkijalle värikästä nähtävää. Calle Bo. de Santana -kadun varrella on muutama matala luola, Cuevas de la Antigua Fragua. Niiden lämpötila säilyy samana ympäri vuoden. Samanlaisia on ollut entisaikojen taloissa, joissa ne ovat toimineet eläinten suojina tai ruokakomeroina. Plaza de la Constitución -aukio ja siitä lounaaseen kulkeva Calle Muros -katu tarjoavat paljon kaunista katseltavaa. Paseo de la Muralla -katua kulkien kiertyy takaisin lähtöpisteeseen. Urbaanipatikoijien aiemmat Mijas Pueblo -aiheiset blogartikkelit: Mijas Pueblon maisemat ja museot Mijas Pueblon muurikierroksella
Elche on kuuluisa 200 000 palmustaan. Kaakkois-Espanjan kaupunki sijaitsee sisämaassa 28 kilometriä Alicantesta länteen ja siellä asuu 235 000 ihmistä. Elchen Palmeral on Euroopan suurin palmulehto. Se koostuu useista eri alueista, joista yksi on keskustassa oleva Parc Municipal . Palmujen ohella maksuttoman puiston käytävien varrella on veistoksia sekä erilaisia vesielementtejä. Hieman etelämpänä Carrer Porta de la Morera -kadun varressa on Museu de Palmeral . Se esittelee palmujen ja niiden viljelyn historiaa. Siellä on esillä myös espanjalaiseen pääsiäiseen liittyvää juhlaperinnettä, johon myös valkaistut palmunoksat ja niistä tehdyt koristeet kuuluvat. Museoon pääsee tiistaista lauantaihin yhden euron pääsymaksulla. Sunnuntaisin se on ilmainen. Vähän matkan päässä saman kadun varrella on kasvitieteellinen puutarha Huerto del Cura . Päivittäin auki olevalle alueelle on 6,5 euron pääsymaksu. Sinne on koottu kaikki ne palmulajit, jotka kasvavat Euroopassa. Kuuluisin niistä...
Benalmádena Pueblo on Benalmádenan kaupungin vanhinta aluetta parinkymmentä kilometriä Malagasta länteen. Sen sijainti rinteessä 200 metriä merenpinnan yläpuolella tarjoaa hienot maisemat. Vanhan kaupungin etelälaidalla Calle Santo Domingo -kadun päässä oleva Jardines de Muro -puisto on korkean kallionkielekkeen päällä. Puiston keskellä on Iglesia de Santo Domingo Guzman -kirkko. Maisemat avautuvat niin alla kimmeltävän Välimeren kuin taustalla kohoavan vuoristonkin suuntiin. Toiselle maisemien ihastelupaikalle pääsee laskeutumalla näköalahissillä alas Plaza Sevilla -aukiolle. Sieltä Calle Trinidad -katu johtaa Los Nadales -messualueelle . Aukion päässä on näköalapaikka Mirador de las fieras . Pueblon halkaisevan päätien varrella, Plaza de las tres culturas -aukion laidalla on pieni museo, Museo de Arte Precolombino Felipe Orlando . Näytteillä on etelä- ja keski-amerikkalaista taidetta ajalta ennen Kolumbusta. Kokoelma on yksi suurimmista Latinalaisen Amerikan ulkopuolella. Näy...
Valon kaupunkina tunnetussa Alicantessa riittää aurinkoa kaikkina vuodenaikoina. Kaakkois-Espanjassa sijaitseva 350 000 asukkaan kaupunki lepää Costa Blancan rannikolla. Kaupunki on turistin näkökulmasta kompaktin kokoinen ja helppo ottaa kävellen haltuun. Santa Bárbaran linnoitus hallitsee maisemaa Alicanten Benacantil-vuorelta. Linnoitus on peräisin maurien ajalta, 900-luvulta. Kristityt valloittajat nimesivät sen suojeluspyhimyksen mukaan vuonna 1248. Sittemmin linnoitusta laajennettiin ja sitä käytettiin 1800-luvulle saakka. 1930-luvun sisällissodassa se toimi vankilana. Maksuton linnoitus on auki päivittäin klo 10-20. Sinne pääsee kävellen, autolla tai maksullisella hissillä rantakadulta. Linnoituksesta voi laskeutua sen juurella olevaan Santa Cruzin kaupunginosaan . Vanhan kaupungin rinteillä olevia kujia ja talojen seiniä elävöittävät värikkäät kukat ja ruukut. Santa Barbaran linnoituksen juurelta alkaa Playa del Postiguet -ranta , jota kävelykatu myötäilee. Leveä ja hien...
Kommentit
Lähetä kommentti