Aulanko - puistometsän monet ihmeet

 

Aulangon puistometsä sisältää monenlaista nähtävää. Englantilaiseen tyyliin luotu puisto on rakennettu vuosina 1883-1938. Alue sijaitsee kolmisen kilometriä Hämeenlinnan keskustasta pohjoiseen. 

Aulangontien varressa lähellä kylpylä-hotellia on vuonna 1887 valmistunut Graniittilinna. Se kuten muutkin puiston rakennelmat on rakennuttanut asetehtailija Hugo Strandertskjöld.  Edempänä idässä on kaksi soiden paikoille lapioin kaivettua tekolampea. Joutsenlammen ympäri kiertää kilometrin mittainen polku, jonka varrella on erilaisia puita ja pensaita.

Graniittilinna


Joutsenlampi


Aulangonvuoren huipulla kohoaa 33-metrinen graniittinen näkötorni. Se on valmistunut vuonna 1907. Maksuton torni on auki toukokuun alkupuolelta lokakuun loppuun klo 8-20. Tornin huipulle voi kavuta rappuja pitkin ihastelemaan järvenselkien pilkkomaa metsäistä kansallismaisemaa.

Aulangon näkötorni






Tornin alapuolella olevan näköalaterassin viereltä laskeutuvat kiviportaat jyhkeän kallion laitaa alas Karhuluolalle. Luolan suulla on Robert Stigellin veistos karhuperheestä vuodelta 1905.


Karhuluola


Karhunluolalta alkuun pohjoiseen ja sittemmin länteen vetävältä metsäpolulta voi poiketa Tuijametsään. Kanadan- ja jättilaistuijien siimeksessä on omanlaisensa tunnelma, jota voi pysähtyä fiilistelemään levähdyspaikalle, jonne pitkospuut kulkijan johdattavat. 

Tuijametsä


Puistoon aikoinaan rakennetuista monista paviljongeista ovat jäljellä enää Ruusulaakson paviljonki ja Onnentemppeli. Onnentemppelin lähellä puiston luoteisnurkasta saattaa löytää vielä Salaisen puutarhan. Kyse on paikalla aikaisemmin olleen mökin puutarhasta, jossa on säilynyt vanhoja kukka- ja pensaslajeja.

Ruusulakson paviljonki

Onnentemppeli


Salainen puutarha



Muita Urbaanipatikoijien julkaisemia luontoaiheisia blogiartikkeleita:



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tampereen tunnetuimmat tornit

Alvar Aallon Seinäjoki, Osa 1: kirkko ja kirjasto

Hämeenpuisto - patsaita, suihkulähteitä ja kukkaloistoa

Pyynikki - Mansen humiseva harju

Hatanpään arboretum - syyssonaatti