Elämää Amurin työläiskorttelissa

 

Tampereen työläisten asuinoloihin ja elämänmenoon pääsee tutustumaan Satakunnankadun varrella sijaitsevassa Amurin työläismuseokorttelissa. Puutaloja rakennettiin työväestön tarpeisiin 1860-luvulta alkaen. Niistä on jäljellä vain tämä yksi kortteli, jossa on viisi alkuperäisellä paikallaan olevaa asuinrakennusta ja neljä piharakennusta. Asuntoja on kaikkiaan 32 ja niihin on tutkitun tiedon perusteella luotu kuvitteelliset asukkaat 1880-luvulta aina 1970-luvulle saakka.

Amurin museokortteli






Talot rakennettiin yleensä niin, että niissä oli asunto neljälle perhekunnalle. Näille oli yhteinen keittiö, jonka hellassa jokainen teki ruokaa omalla kulmallaan. Yhteistä uunia käytettiin vuorotellen.






Vaikka suurin osa asukkaista kävi tehtaissa töissä, heitä palvelemassa oli monenlaista yritystoimintaa. Korttelin alueelta löytyy suutarinverstas, leipomo, kaksi kauppa sekä yleinen sauna.






Korttelissa sijaitsee myös kahvila Amurin Helmi. Museokäynnin jälkeen voi virkistäytyä sen antimilla joko tunnelmallisissa sisätiloissa tai sisäpihalla auringon lämmössä.

Amurin Helmi



Amurin museokortteli: aukioloajat ja pääsymaksut
Kahvila Amurin Helmi: aukioloajat

Lue myös:

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tampereen tunnetuimmat tornit

Alvar Aallon Seinäjoki, Osa 1: kirkko ja kirjasto

Tampereen isoilla kirkoilla

Pyynikki - Mansen humiseva harju

Hatanpään arboretum - syyssonaatti