Kajaani - kivilinna ja kansallissankareita

 

Kajaani

Kainuun maakuntakeskus on 36 000 asukkaan Kajaani. Kaupunki kasvoi 1600-luvulla Kajaaninjoen saareen rakennetun linnan ympärille. Pohjan sodan aikaan venäläiset piirittivät linnaa viiden viikon ajan ja antautumisen jälkeen räjäyttivät sen vuonna 1716. Maailman pohjoisimmasta kivilinnasta on jäljellä enää rauniot.

Kajaanin kivilinna




Usea kansallinen merkkihenkilö on saanut muistomerkkinsä Kajaaniin. Linnan tuntumassa Rantapuistossa on mm. Kalevalan koonneen Elias Lönnrotin patsas. Hän toimi Kajaanissa piirilääkärinä keräten samalla runoja runonlaulajilta. Toinen Rantapuiston veistos on omistettu Paltamossa syntyneelle runoilija Eino Leinolle, joka kävi alkeiskoulua Kajaanissa.

Elias Lönnrotin patsas

Eino Leinon patsas

Myös presidentti Urho Kekkoselle Kajaani oli opiskelukaupunki 11-vuotiaasta ylioppilaaksi. Suuri aika -muistomerkki sijaitsee kirkkojen välissä Kekkosen nimikkopuistossa. Kotitalon seinässä, osoitteessa Kalliokatu 7, on Kekkosen reliefi.

Suuri aika


Kajaanin koristeellinen puukirkko on rakennettu vuonna 1896. Samalla paikalla on ollut myös kaupungin ensimmäinen vuonna 1656 rakennettu kirkko. Kirkon aukioloajat.

Kajaanin kirkko


Pohjolankatua kaakkoon pääsee Kainuun museoon. Perusnäyttely esittelee maakunnan historiaa 10 000 vuoden ajalta. Maksuttoman museon yläkerrassa on vaihtuvia näyttelyitä.

Kainuun museo






Kainuun museon aukioloajat

Lue myös:




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tampereen tunnetuimmat tornit

Alvar Aallon Seinäjoki, Osa 1: kirkko ja kirjasto

Hämeenpuisto - patsaita, suihkulähteitä ja kukkaloistoa

Pyynikki - Mansen humiseva harju

Hatanpään arboretum - syyssonaatti